Pieter Cox

Eresus - Daar ga je van spinnen

Een bier van en voor de natuur

Dit bijzondere bier is genoemd naar de Lentevuurspin (Eresus sandaliatus), een zeldzame bewoner van droge heidebiotopen in de Kempense grensstreek. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in de instandhouding en uitbreiding van deze bedreigde leefomgeving.

In de 19de eeuw bestond de Kempen hoofdzakelijk uit eindeloze heidevelden, met zandverstuivingen, vennen en beekdalen. Deze landschappen herbergden vele zeldzame soorten die we nu nog nauwelijks tegenkomen of welke zelfs volledig verdwenen zijn. Denk hierbij aan soorten als korhoender, gladde slang en lentevuurspin. Doordat bijna alle heide later werd ontgonnen, waren we die prachtige spin uit het oog verloren. Pas in 2009 werd ze in de grensstreek tussen Lommel en Bergeijk herontdekt. Sindsdien staat ze symbool voor de bedreigde dieren van de Kempense heide. Echter wordt het leefgebied steeds kleiner en staat de populatie onder druk. Daarom hebben vele vrijwilligers hun handen in elkaar geslagen en is een regionale werkgroep ontstaan die zich inzet om de kennis over de lentevuurspin te verzamelen en het biotoop te behouden en te verbeteren. Naast vrijwilligershanden zijn er ook financiële middelen nodig. Daarom hebben Natuurpunt Lommel en project Levend Zand de handen in elkaar geslagen. Met het idee om een nieuw bier op de markt te brengen, zijn ze in contact gekomen met een een lokale brouwerij met een hart voor natuur, namelijk brouwerij Amai. Deze brouwerij staat onder meer bekend voor zijn heerlijke bieren met de naam 'Loemelaer'.

Levend Zand Brouwerij AmaiNatuurpunt Lommel

Eresus, wat wordt uitgesproken als érésus, is een rood Amberbier van 7,5% Alc. Vol. met een mooie crèmekleurige compacte schuimkraag. Het heeft een moutige en fruitige neus met hints van rozijnen en zwarte bes. De karamel moutige aanzet, de licht zoetige nasmaak en de subtiele bitterheid in de afdronk maken van dit bier een echt belevingsbier.